Yazılım Mühendisi

Social Navigation

Azure DevOps Notlarım-1

Yazılım

Herkese merhaba, yakın zaman da almış olduğum Azure DevOps eğitimiyle ilgili öğrendiklerimi paylaşmak istediğim yazı serime hoşgeldiniz 🙂

DevOps” nedir diyerek başlayalım.

azure devops nedir,
azure devops,
devops nedir
devops

DevOps, Development(Geliştirme) ve Operations(Operasyonlar) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir.

Adından da anlaşılacağı gibi bir araya gelen bu kavramlar arasındaki iletişimin arttırılması amaçlanmaktadır.

Yazılım geliştirme ve IT operasyonları arasında işbirliğini ve iletişimini arttırmayı amaçlayan bir kültür, hareket ve uygulama geliştirme süreci olarak da adlandırabilir.

Kurumların geleneksel yazılım geliştirme ve altyapı süreçlerinin hızlandırılmasını amaçlamanırken,yazılım geliştirme ve IT arasındaki bölünmeyi minimize etmek, süreçleri hızlandırmak ve yazılımın daha hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak gibi amaçları da vardır. Yazılım yaşam döngüsünü iyileştirir ve sürece olumlu katkıda bulunur.

DevOps’un temel prensiplerinden bahsetmek gerekirse;

  1. İletişim ve İşbirliği: Geliştirme ve IT ekipleri arasındaki açık iletişim ve işbirliği, hataların azaltılmasına ve süreçlerin hızlanmasına katkıda bulunur.
  2. Otomasyon: Yazılım geliştirme süreçlerinin otomatikleştirilmesi, tekrarlanabilirlik, güvenilirlik ve hız açısından avantajlar sağlar.
  3. Sürüm Kontrolü: Kodun sürüm kontrolü, değişiklikleri izlemenizi, hataları düzeltmenizi ve işbirliği yapmanızı sağlar.
  4. Altyapı Kodlaması (Infrastructure as Code – IaC): Altyapı kaynaklarının kod üzerinden yönetilmesi, sistemlerin hızla dağıtılmasını ve yönetilmesini sağlar.
  5. Sürekli Entegrasyon ve Sürekli Dağıtım (CI/CD): Sürekli entegrasyon, yazılım değişikliklerini sık sık ve otomatik olarak birleştirerek hataları erken aşamada tespit etmeyi amaçlar. Sürekli dağıtım ise bu birleştirilmiş değişiklikleri otomatik olarak üretim ortamına dağıtmayı hedefler.
  6. Monitörleme ve Geri Bildirim: Uygulama ve altyapıdaki performansı izleyerek, hataları hızlı bir şekilde tanımlamak ve geri bildirimle sürekli iyileştirmeler yapmak.

Bu presinler sayesinde yazılım ve IT ekipleri bir araya gelerek daha hızlı ve güvenilir sürekli bir değer sağlanmasını amaçlar.

DevOps kavramından bahsettim bir sonraki yazımda Microsoft’un Azure DevOps ürününden ve arayüzünden bahsederek devam edeceğim.

Umarım faydalı olmuştur.

Düzeltmemi istediğiniz noktalar için yorumlarınızı esirgemeyin.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *